Повернутися до звичайного режиму

«Ой на Івана, та й на Купала» народознавча година в бібліотеці

Лялька-мотанка Купавка

/Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1231.JPG

Чи можна було купатися в річках і озерах в день Івана Купала?

Що чекає на дівчину: якщо вінок поплив далеко, а свічка не гасне?

Як називається лялька- мотанка яку роблять в день на Івана Купала– а вночі спалюють?

Відповіді на ці питання можна було дізнатися 6 липня в Центральній міській бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського на народознавчій годині «Ой на Івана, та й на Купала»

Івана Купала - одне з найбільш древніх і містичних слов'янських свят. Відзначають Івана Купала в ніч з 6 на 7 липня.

Свої витоки свято Івана Купала, або Іванов день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилося ім'ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

Протягом свята Івана Купала всі веселилися, водили хороводи і співали, влаштовували застілля. Наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій дім і близьких, зміцнити здоров'я і попросити у долі щастя. У цей день рослини і навіть тварини могли говорити між собою. З давніх-давен день Івана Купала був пов'язаний з різними ритуалами, обрядами, традиціями і повір'ями.

У ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

Вважалося, що опівночі цвіт папороті з'являється тільки на декілька секунд і одразу ж зникає. У того, хто знайде чаклунську рослину, здійсняться всі бажання, він буде щасливим, здоровим і багатим.

Невід’ємним атрибутом свята Івана Купала є лялька-мотанка - Купавка. Її виготовляють у день напередодні Івана Купала, і вона живе фактично один день. Саме цю ляльку пускають за водою, і з нею уходять усі негаразди, неприємності, які трапилися з людиною протягом року, - розповіла Раїса Сусло, завідувачка бібліотеки філії № 1 для дітей, керівник народознавчої світлички "Духовна криничка"

За словами майстрині, виготовляючи ляльку-мотанку, ніколи не можна малювати їй обличчя. У крайньому випадку дозволяється зобразити сакральний хрест, який виконуватиме захисну функцію. Ляльку-мотанку можна робити як для себе особисто, так і на подарунок близьким. Проте важливим є те, про що думає майстриня, виготовляючи її.

Приємно було послухати українські народні пісні у виконанні студентки Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Олени Костенко та ознаоймитися з книгами про традиції і обряди святкування Івана Купала, купальськими піснями, про давню історію українського вінка та ляльки-мотанки.

/Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1232.JPG/Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1276.JPG /Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1253.JPG/Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1288.JPG /Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1261.JPG/Files/images/pod_2018/6,07,2018 DSC_1236.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 668