Вишиванка – наша національна гордість

За традицією третього четверга травня щороку відзначають Всесвітній день вишиванки. Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, енергетичним двійником власника, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. Її одягали й повсякдень і на свято, з нею вперше віталися зі світом й йшли в останню путь. Кожен регіон мав свої візерунки. Сьогодні українська вишиванка стала дуже модною і популярною.

/Files/images/pod_2019/16,05 2019 5408_o.jpg

Уже традиційно бібліотекарі та користувачі міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського долучаються до цього заходу під гаслом «Вдягни вишиванку – підтримай культуру нашого народу». Дрес-кодом дня була вишиванка і вся бібліотека замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки.

/Files/images/pod_2019/15,05,2019 2864_n.jpg

Дослідженням вишивки в Україні займаються багато науковців. Серед них наша землячка Віра Зайченко, науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського, заслужений працівник культури України, кавалер ордена княгині Ольги III ст., член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

/Files/images/knijkov_vistavki/img261_1_32.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/img570.jpg

Користувачі бібліотеки мали змогу поспілкуватися з Вірою Володимирівною, дослідницею та майстринею чернігівської вишивки, яка презентувала в бібліотеці свою нову книгу «Вишивка Чернігівщини. Рушники» київського видавництва «Родовід» та книгу «Вишивка козацької старшини ХVII – ХVII століть», яка вже є у фонді бібліотеки і була представлена на книжково-ілюстративній виставці «Вишивка – генетичний код нації».

/Files/images/knijkov_vistavki/img568.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/16,05 2019 57312_n.jpg

А ще на цій виставці є цікава книга української поетеси, педагога, журналіста, громадсько-культурного діяча, засновниці авторської українознавчої школи Марії Чумарної «Вишивання долі». Це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки. В ній подано 56 видів техніки шитва, розкладки узорів. Вона корисна тим, хто займається відновленням зразків стародавньої вишивки і тим, хто шукає нових «старих» ідей у творенні власного одягу.

/Files/images/knijkov_vistavki/img569.jpg

А тим хто хоче досконало знати що саме він вишиває допоможе книга Алевтини Гурської «Мова та граматика українського орнаменту».

Після перегляду документальної повнометражної стрічки «Спадок нації» (сценаристки Лесі Воронюк та режисера Олександра Ткачука), всі долучилися до святкової ходи у вишиванках від Алеї Героїв до Катерининської церкви.

/Files/images/pod_2019/15,05,2019 24032_o.jpg/Files/images/pod_2019/15,05,2019 4976_o.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 287