«Війна. Події. Люди». У бібліотеці ім. М. Коцюбинського відзначили День журналіста показом фільму Тетяни Миргородської

Документальний фільм «Ярослав Лепявко» з циклу «Війна. Події. Люди» показали в бібліотеці імені М. Коцюбинського.

Також в рамках засідання «Клубу інтелектуального кіно» відбулася зустріч із автором фільму, відомою тележурналісткою Тетяною Миргородською. «Зараз на телеканалах немає програм про війну, про людей, про їхні долі. Але про це не можна мовчати. Моїх героїв буває дуже важко розговорити, не всі погоджуються розказувати, розказують не все. Але люди повинні знати. Це ж наші земляки. Треба вшановувати загиблих і не забувати про живих», –зазначила Тетяна Миргородська.

Герой фільму – Ярослав Лепявко, чотири роки воював у найгарячіших точках Сходу в складі батальйонів «Чернігів» і «Азов». Але про війну він розповідає без пафосу й самовихваляння, як про щось буденне. Пригадує цікаві епізоди. «У мене виникла ідея показувати на Донбасі сучасне українське кіно, бо там не ловили українські канали, а тільки «сєпар-ТВ». – каже Ярослав. – Один хлопець нам безкоштовно надав в оренду проектор і екран, і ми почали привозити кіно в ті містечка, куди заходили». На жаль, сам герой фільму не зміг приїхати, тож говорив лише з екрану. Але були присутні його батьки: Тетяна й Сергій Леп’явко. Пані Тетяну багато хто знає як волонтера, пан Сергій – доктор історичних наук, професор. «Родина мене всіляко підтримувала й допомагала: і батьки, і брат, і сестра», – каже Ярослав Лепявко.

На показ фільму завітали також бойові побратими Ярослава. «Цей фільм змушує молодь замислитися, такі програми – приклад для підростаючого покоління. Добровольці – це той ресурс, що завжди піднімає бойовий дух інших підрозділів», – наголосив командир батальйону «Чернігів» Віталій Костюченко.

«У нас катастрофічно бракує патріотичного виховання, – вважає Сергій Леп’явко. – Є відома фраза, що війни виграють шкільні вчителі історії. У нас із 1991 року нічого не робилося в цьому напрямку. Але парадокс – патріотичного виховання нема, а патріоти є».

Тетяна Миргородська довго шукала підтримки для свого проекту, але так і не отримавши її, все робила самотужки, створивши студію вдома, аби записувати своїх героїв. «Вони мені, можливо, розповідали те, що навіть їхні родини не знають», – розповіла Тетяна Миргородська. Перший фільм Тетяни Миргородської про війну під назвою «Я єсть народ» отримав Гран-прі на міжнародному телерадіофестивалі «Калинові мости» у Польщі. У 2019 році формат авторської програми змінився та тема війни й людських доль залишається незмінною.

/Files/images/pod_2019/7,06,2019 76164856.jpg/Files/images/pod_2019/7,06,2019 82290617.jpg/Files/images/pod_2019/7,06,2019 23780481.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 357