Повернутися до звичайного режиму

200-річчя Пантелеймона Куліша

Книжкову виставку до 200-річчя Пантелеймона Куліша підготували співробітники бібліотеки ім. М. Коцюбинського 7 серпня виповнюється 200 років із дня народження видатного українського письменника Пантелеймона Куліша.

Із цієї нагоди в читальному залі бібліотеки ім. М. Коцюбинського відкрилася книжкова виставка. Тут представлені видання з фондів бібліотеки, які ілюструють різні грані таланту Пантелеймона Куліша. Адже він був не лише письменником, а й перекладачем, етнографом, фольклористом, істориком, мовознавцем, редактором, критиком.

Куліш є автором першої фонетичної абетки української мови, яка отримала назву «Кулішівка». Саме вона лежить в основі сучасного українського правопису. Іван Франко називав Куліша «перворядною зіркою» в українському письменстві. Куліш здійснив перший повний переклад Біблії українською мовою та є автором першого українського історичного роману «Чорна рада».

/Files/images/knijkov_vistavki/Куліш Записки.jpg

На виставці, зокрема, представлене репринтне видання відомих «Записок о Южной Руси», збірки фольклорно-історичних та етнографічних нарисів, перший том яких побачив світ у 1856 році в Петербурзі. Також до рідкісних видань належить видана 1984 року у США збірка листів Куліша за редакцією Юрія Луцького. На виставці окрім художніх та наукових творів письменника, його авторських перекладів, представлені й літературознавчі розвідки про Пантелеймона Куліша. Зокрема, статті Михайла Коцюбинського та Івана Франка. Також в експозиції є видання про творчість дружини Куліша – Ганни Барвінок. Тут же можна побачити туристичний буклет про музей-заповідник Пантелеймона Куліша на Чернігівщині – «Ганнина пустинь».

Кiлькiсть переглядiв: 344