Запали свічку пам'яті

/Files/images/knijkov_vistavki/22,11,2019 49504_n.jpg

Завтра, 23 листопада, в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодоморів 1932-33 рр. Цього року інформаційна компанія до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років проходить під гаслом «Пам’ять, що рятує: голоси правди» і присвячена окремим історіям людей, які не мовчали про Голодомор.

Вшановуючи пам'ять, центральна бібліотека ім. М. Коцюбинського підготувала книжково-ілюстративну виставку «Схилимо голови у скорботі». На виставці представлені книги: Роберта Конквеста , Джеймса Мейса, Василя Марочка, Володимира Маняка, Уласа Самчука , Енн Епплбом та інших.

/Files/images/knijkov_vistavki/img004.jpg

Книжка Енн Епплбом «Червоний голод: війна Cталіна з Україною» вийшла друком рік тому і одразу викликала велику кількість дискусій. Цю книгу відзначено преміями Лайонела Гелбера та Даффа Купера. У оформленні суперобкладинки використано картину Казимира Малевича «Людина, що біжить», 1932-1933, де художник зобразив безликого чоловіка між мечем і хрестом. Червона частина меча та хреста нагадує кров. Під мечем між хатами видніється самітній мішок: можливо, символ сконфіскованого зерна. В подібний спосіб Малевич відобразив смерть українського села.

/Files/images/knijkov_vistavki/img003.jpg

«Ваші мертві вибрали мене…» - це перше в Україні видання американського історика, політолога, журналіста, професора Києво-Могилянської академії, дослідника голодомору в Україні. Саме Джеймс Мейс запропонував запалювати свічки в знак пам’яті за померлими від Голодомору, щоб вони освітили «майбутнє без жертв, без насильства, без жахів».

Чернігівська область перша відгукнулася на заклик Джеймса Мейса ввести традицію запалювати свічку, вшановуючи пам'ять жертв Голодоморів.

/Files/images/knijkov_vistavki/img005.jpg

Український інститут національної пам'яті, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада у 2008 році видали «Національну книгу пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Чернігівська область». До обласного тому увійшли мартиролог, добірка документів, свідчення очевидців на 1059 сторінках.У цій Книзі пам’яті можна відшукати прізвища своїх рідних і близьких, які померли в роки Голодомору на території Чернігівської області.

/Files/images/knijkov_vistavki/img002.jpg

«Усвідомлення Голодомору 1932-1933 рр.: Чернігівщина» - нове видання істориків і співробітників Українського інституту національної пам’яті Сергія Горобця і Сергія Бутка про Голодомор-геноцид.

Автори книги на прикладі Чернігівської області розглядають різні аспекти незадовільної суспільної пам’яті про один із найбільших злочинів в історії людства. Корекція свідомості проходить досить повільно. Багато хто не може сприйняти правди, не довіряє документам, сумнівається у цифрах, що наводяться. Тим більше, що в Чернігові досі відсутній пам’ятний знак або монумент жертвам Голодомору-геноциду 1932-1933 рр.

«Де б ти не був – вшануй!». Закликаємо 23 листопада вшанувати пам'ять жертв Голодомору!

«Де б ти не був – вшануй!»

Кiлькiсть переглядiв: 379