"ГРАНІ ТАЛАНТУ" ДО 140 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

/Files/images/knijkov_vistavki/DSC_0408.JPG

ДО 140 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА читальний зал бібліотеки ім. М. Коцюбинського підготував книжкову виставку «Грані таланту Володимира Винниченка».

Володимир Винниченко посідає помітне місце в історії України, про що зазначили у дописі блогу «Правовий оберіг». Але вражає й творчий спадок В. Винниченка – письменника і драматурга. Він налічує понад сто оповідань, чотирнадцять романів, двадцять три п’єси, величезний публіцистичний доробок. У творчості Володимира Винниченка особливе місце посідають оповідання для дітей.

/Files/images/knijkov_vistavki/unnamed (3).jpg

Опублікувавши перше оповідання «Краса і сила», яке принесло авторові справжню славу, Володимир Винниченко отримав визнання в письменницьких колах. Його блискучий дебют вітав Михайло Коцюбинський.

/Files/images/knijkov_vistavki/img176.jpg

Серед творів написаних в еміграції найвідоміші соціально-утопічний роман «Сонячна машина» і роман про громадянську війну «На той бік». На нашій виставці представлені 2-х томне видання творів, вибрані твори, окремі видання, зокрема канадське видання драми на чотири дії «Між двох сил», роман «Лепрозорій» в журнальному варіанті («Вітчизна», 1999 р.). «Лепрозорій» - це глибокий філософський роман, написаний у жанрі захоплюючого детективу із палкими пристрастями на тлі політичного життя Франції. В ньому автор розмірковує над природою людини, драматичністю, а часто трагічністю її життя, причинами негармонійності стосунків між людьми, над засобами «лікування сучасного людського організму».

/Files/images/knijkov_vistavki/img181.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/img180.jpg

Ще одна грань особистості Винниченка – малярство. Митці визначають високий фаховий рівень малярських творів В. Винниченка. Попри всі захоплення, малярство виявилося найсильнішим і найтривалішим, воно спонукало його до зречення від інших видів творчості на користь натхненної праці з етюдником і за мольбертом. Мистецький доробок видатного українського письменника й державного діяча Володимира Кириловича Винниченка налічує близько півтори сотні творів олійного живопису та графіки. Неоціненну спадщину майстра слова і пензля передала в Україну в 2000 та 2002 роках згідно з заповітом його дружини Розалії Винниченко Українська Вільна Академія Наук у США. Нині ця колекція зберігається у відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Про Винниченка – художника можна дізнатися більше із «Хроніка 2000», вип. 82 «Невідомий Винниченко» Українського культурологічного альманаху, який теж представлений на нашій виставці.

/Files/images/knijkov_vistavki/винниченко.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/unnamed.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/966873_378059932300610_1653100396_o.jpg/Files/images/knijkov_vistavki/975996_378059198967350_484569806_o.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 326