ЧИТАЄМО РАЗОМ: Франц Кафка "Перевтілення"

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/frants-kafka.jpg

Знайома взяла Кафку для своєї дочки-школярки. Під час мого навчання Кафку за шкільною програмою не проходили. Вирішила прочитати. Неоднозначно, химерно, обтяжливо, але абсолютно точно, що бувши одного разу прочитаною, новела "Перетворення" Кафки назавжди залишиться в пам'яті. Головний герой одного ранку просто перетворюється на величезну комаху. Автор не аналізує ситуацію, не розкриває свої почуття, своє ставлення, а лише оповідає історію про Грегора, його життя і про його родину. Сюжет переповідати немає потреби. Читання новели займе трохи більше години. А ось роздумів - надовго.

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/превращение.jpg

Чому автор перетворює на комаху людину, яка дбала про інших так, що забувала про себе? І навіть не в тварину, а саме в неприємну комаху, жука?

Перетворений головний герой зовсім не здався мені якимось мерзенним і огидним, скоріше навпаки, його було нескінченно шкода. Незважаючи ні на що він зберіг людяність і дбав про людей, які незабаром його зрадили. Адже близькі Грегора зовсім не засмучуються про те, що з їхнім сином, братом трапилося нещастя, вони переживають з іншого приводу - він більше не зможе працювати. Часто буває в житті так: ти потрібен доти, поки ти допомагаєш іншим, але не тоді, коли тобі потрібна допомога. Хоча спочатку сім'я Грегора проявляла турботу і милосердя, наскільки це було для них можливо. Думаю автор намагається нам донести, що не можна засуджувати та бути злим до того, кого не розумієш.

Здається, назва «Метаморфози», що її дав твору сам автор, більш відповідає тому про що йдеться у новелі, бо це не тільки перевтілення головного героя в жука, метаморфози відбуваються з усіма дійовими особами твору від родини Грегора до управляючого, служниці і навіть квартирантів.

Тож я прочитала і інші новели зі збірника і є бажання продовжити знайомитися з творчістю Кафки, а всім, хто не читав, рекомендую прочитати «Перевтілення», дуже незвична книга, яка спонукає до роздумів.

Цікаво, хтось читав Кафку? І як вам?

Кiлькiсть переглядiв: 139