Повернутися до звичайного режиму

BookNews читального залу: Книжкова серія «Мемуари та щоденники» видавництва «ФОЛІО»

У цікаву книжкову серію «Мемуари та щоденники» видавництва «ФОЛІО» входять спогади і біографії відомих історичних особистостей. Крім цього публікуються записки, щоденники, листи. Словник української мови визначає мемуа́ри (фр. mémoires — спогади) як оповідь у формі записок від імені автора про реальні події минулого, учасником або ж очевидцем яких він був. Мемуарам притаманна документальність, історична достовірність, хоча не виключається право автора на художній вимисел. Як правило, мемуари пишуться у зрілому віці на основі особистого досвіду. Їх часто пишуть особи, які відігравали важливу роль в історії.

Для мемуарів характерний подвійний погляд письменника на події, які він описує: так він сприймав їх насправді, а ось такими (з урахуванням життєвого досвіду, громадської думки) ці події постали в його свідомості через роки, в момент творчої праці над мемуарами.

Думається, що цікавість до мемуарних розповідей полягає саме в тому, що вони залишають нам живі, невигадані спогади минулих років – зовсім неоднозначних і далеко не простих. Тож читальний зал пропонує щойно отриману добірку книг із серії «Мемуари та щоденники» видавництва «ФОЛІО».

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/122583515_3461568440592538_3096614287033086025_o.jpg

ФРАНСУА ОЛЛАНД «УРОКИ ВЛАДИ: МЕМУАРИ»

За принципову позицію, яку Франсуа Олланд виявив, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України, був нагороджений вищою державною нагородою України для іноземців - орденом Свободи.

Що цікавого може бути в книзі французького політика? Спогади про його діяльність на посту президента Франції? Можливо. Та в своїх мемуарах Франсуа Олланд, зокрема, згадує ніч переговорів в Мінську в лютому 2015-го року, що завершилися підписанням відповідних угод. Цьому в книзі приділено достатньо багато уваги. Як проходив процес? Який реальний настрій був у його членів, зокрема, президента РФ? Якими були реальні наміри останнього? Мемуари Франсуа Олланда - точні в деталях і досить відверті в судженнях.

БЕНІТО МУССОЛІНІ «МОЄ ЖИТТЯ»

«Моє життя» — надиктована секретареві автобіографія диктатора Італії Беніто Муссоліні (1883—1945). Твір написано живою, експресивною мовою професійного журналіста (свою кар’єру Муссоліні починав агітатором і журналістом), який волею долі став однією з ключових фігур історії середини ХХ століття. Ця книжка була провідною ланкою італійської пропагандистської машини і тривалий час лишилася в Італії під забороною — аж до 1971 року.

КШИШТОФ ЗАНУССІ «СТРАТЕГІЯ ЖИТТЯ, АБО ЯК З’ЇСТИ ТІСТЕЧКО І ДАЛІ ЙОГО МАТИ»

Кшиштоф Зануссі (нар. 1939 р.) — видатний польський режисер, сценарист і письменник, лауреат багатьох кінофестивалів, в своїй книзі розмірковує над ключовими питаннями людського буття, як-от любов, творчість, мораль, релігія. Автор посилається не лише на приклади із власного життя, але й оздоблює видання сюжетами зі своїх кінострічок. До кожного розділу додаються к’юаркоди, за якими можна подивитись в Інтернеті уривки з фільмів режисера, що ілюструють той чи інший сюжет, описаний у книжці.

ЛУЇС БУНЮЕЛЬ «МІЙ ОСТАННІЙ ПОДИХ»

Луїс Бунюель (1900—1983) — видатний митець ХХ століття, який поставив за мету показати справжню природу людини, спотворену, як він вважав, культурою й етикетом. Це автобіографічна підсумкова книжка Бунюеля, в якій він із вражаючою відвертістю розповідає про своє життя, родину, про громадянську війну в Іспанії, безпосереднім учасником і свідком якої був, розмірковує на філософські теми — що є смерть, віра, Бог, описує, як став режисером, згадує свої зустрічі з видатними людьми — Сальвадором Далі, Луї Арагоном, Сергієм Ейзенштейном та багатьма іншими.

Кiлькiсть переглядiв: 231