Видатні постаті Чернігівщини: Григорій Щербина - відомий дипломат, вчений, поліглот

21 листопада 1868 року у Чернігові народився Григорій Степанович Щербина - відомий дипломат, вчений, поліглот.

Його батько, попри невеликі статки, зміг дати своїм дітям прекрасну освіту. Григорій закінчив з відзнакою Чернігівську класичну гімназію, потім поїхав до Москви та вступив у 1886 році до Лазаревського інституту східних мов і відділення Азійського департаменту МЗС Російської імперії.

Дисертацію Григорій Щербина захистив турецькою мовою. Вивчив арабську, перську, татарську, грузинську, вірменську, сербську, болгарську, кілька європейських мов… Загалом вільно володів 16 мовами.

З 1889 року перебував на дипломатичній роботі в Османській імперії, Єгипті, Албанії. Зробив блискучу дипломатичну кар’єру, обіймав посаду віцеконсула. У 1902 році Григорій Щербина був призначений російським консулом у місто Митровиця (Сербія). У цьому ж році він відвідав Чернігів. Батьки хвилювалися: місце майбутньої служби сина було неспокійним. Мабуть, щось передчував і Григорій, бо склав заповіт, де просив поховати його в Чернігові.

/Files/images/vidatn_postat_cherngvschini/Фото Сергія Тарабари.jpg

До нових обов’язків у Митровиці він приступив у січні 1903 року. На новій посаді побув усього близько 10 тижнів. Весь цей час намагався мирно врегулювати конфлікт між албанцями-ісламістами та сербами. 18 березня, під час щоденного огляду околиць, Григорій Щербина був смертельно поранений пострілом у спину одним із албанських солдатів. Пробиті внутрішні органи, розтрощений хребет… Лікарі докладали неймовірних зусиль, щоб врятувати консулу життя, але марно… В ніч з 26 на 27 березня Григорія Щербини не стало. Йому було лише 34 роки. Зусиллями батьків було надано дозвіл доправити тіло до Чернігова. Остання путь Григорія Щербини тривала з 4 по 12 квітня: Митровиця, Салоники, Константинополь, Одеса і, нарешті, Чернігів.

Поховали його біля Троїцького собору, над могилою встановлено капличку, яка завжди привертає увагу всіх відвідувачів території Троїцько-Іллінського монастиря.

Кiлькiсть переглядiв: 262