Відкрили Центр поліської автентики

Відеосюжет ТРА Новий Чернігів

Відкрили центр поліської автентики| Телеканал Новий Чернігів

Рушники, килими, стилізована піч, старовинний посуд, скриня й дерев’яні ікони. Так виглядала колись українська хата. А нині це – музей-світлиця. У бібліотеці імені М. Коцюбинського відкрили Центр поліської автентики. Як каже директорка бібліотеки Людмила Зіневич, центр створили, щоб акумулювати у бібліотеці знання про культуру чернігівського Полісся.

Майстер-класи із виготовлення народної іграшки проводили місцеві майстрині. Нині, напередодні Різдва шанувальники народних традицій вивчають секрети приготування куті. А також дізнаються про традиції святвечора. Бібліотекарка Катерина Дмитренко розповідає, що її колежанки приготували 12 пісних страв. Серед них - вареники з капустою та грибами, узвар і, звичайно ж, кутя.

На такі заходи приходять знавці народних традицій, етнографи. Цього разу до бібліотеки завітав учень 35 школи Максим Заліський. Юнак збирає стародавні обрядові пісні, цікавиться фольклором Полісся. Для гостей він заспівав декілька традиційних для нашого регіону колядок та щедрівок.

Вивчення унікальних звичаїв і традицій, які наші предки передавали від покоління до покоління, будуть продовжувати й надалі, підсумовує Людмила Зіневич. І наголошує - їх збереження має неоціненне значення для наступних поколінь.

Кiлькiсть переглядiв: 169