Видатні постаті Чернігівщини: ВАСИЛЬ ШВИДЧЕНКО

3 лютого 1911 року народився Василь Пилипович Швидченко – відомий скульптор та живописець, уродженець міста Ічня.

З дитинства він був захоплений малюванням та ліпленням із глини. Коли прийшов час іти до школи, а букваря не було – хлопець позичив його у друга і скопіював до подарованої амбарної книги. Але навчатись довелось лише один рік – через злидні був змушений пасти людську худобу. Навітьу полі Василь малював з натури або ліпив фігурки, які потім щедро дарував усім бажаючим. Взимку хлопець працював на замовлення: малював жінкам ікони, парубкам – гральні карти.

Згодом слава талановитого маляра розповсюдилась у навколишніх селах, тож до нього стали звертатись священики з проханням розписати церкви.

Василь Швидченко закінчив ремісниче училище, засвоївши трирічну програму за два роки, й вступив у 1935 році до Київського художнього інституту. З третього курсу він навчався у живописно-монументальній майстерні професора Кричевського, його викладачами й наставниками були відомі художники Олексій Шовкуненко, Михайло Бойчук, Бернард Кратко та інші.

Під їхнім наглядом Василь разом з іншими студентами реставрував мозаїку та фрески Софіївського собору. Завдяки навчальним відрядженням вивчав у Москві шедеври Третьяковської галереї, у Ленінграді – Ісакіївський собор та витвори мистецтва Ермітажу.

Під час війни Василь Швидченко за станом здоров’я не воював, натомість малював військові карти при одній із частин. У 1945 році художник повернувся до рідної Ічні – вдома чекала старенька мама. Влаштувався до школи вчителем креслення і малювання, керував студією образотворчого мистецтва. Часу творити було дуже мало, але в будь-яку вільну хвилинку Василь Пилипович виїжджав з мольбертом на природу писати краєвиди.

Лише з виходом на відпочинок у 1972 році художник зміг повністю віддатись улюбленій справі й за 30 пенсійних років створити більше, ніж за все попереднє життя.

Окрім живопису, Василь Швидченко працював у жанрі графіки. Це роботи «Батьківська хата», «Дуб Тараса Шевченка у Качанівці», «Альтанка композитора Михайла Глінки у Качанівці».

Більше двадцяти вихованців Василя Швидченка стали відомими професійними художниками, архітекторами, дизайнерами та мистецтвознавцями.

У Національному художньому музеї України у Києві зберігаються картини майстра «Зимова тиша», «Натюрморт із рибою», «Хата Биковця», «Бугай Терен», «Троянда».

Підготувала провідний бібліотекар бібліотеки ім. М. Коцюбинського Олена Рахно

Література:

Повторився в учнях // Сузір’я талантів (літературні портрети земляків) / Станіслав Маринчик. – Ніжин : ТОВ «Видавництво «Аспект-Поліграф», 2009. – С. 334-349.

Кiлькiсть переглядiв: 199