2021 РІК - ЮВІЛЕЙНИЙ РІК ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Онлайн виставка творів Лесі Українки із колекції цінних видань бібліотеки

Леся Українка належить до числа тих небагатьох геніїв людства, які поза часом. Тому її будуть читати, вивчати, шанувати.

На онлайн - виставці, присвяченій 150-й річниці від дня народження української поетеси та культурної діячки Лесі Українки (1871-1913), представлені видання з ілюстраціями у виконанні відомих художників з фонду Чернігівської центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Леся Українка. Лісова пісня. – Київ: Державне видавництво художньої літератури, 1950. -

Найдавнішим виданням творів Лесі Українки із книжкового фонду бібліотеки є окреме видання драми-феєрії «Лісова Пісня». «Лісова Пісня» була написана в 1911 році. У творі, в якому діють як реальні люди, так і фантастичні постаті, порушено вічні питання життя і смерті, кохання та ненависті, вірності та зради. Представлене видання драми побачило світ 1950 року. Це видання формату А4 у твердій палітурці темно-зеленого кольору ще має світло-коричневого кольору суперобкладинку. В оформленні книги використано ілюстрації відомого українського графіка й живописця Михайла Дерегуса.

Леся Українка. Досвітні огні : вірші, поеми / Українка Леся; мал. С. Караффи-Корбут. — К. : Веселка, 1965. — 216 с., іл.

Ще одне унікальне видання творів Лесі Українки з фонду бібліотеки - збірка віршів і поем «Досвітні огні» видавництва «Веселка» 1965 року - цінне тим, що оздоблено малюнками Софії Караффи-Корбут, української художниці — яскравої представниці руху шістдесятництва. Як зазначають мистецтвознавці, Софія Караффа-Корбут завжди прагнула до гармонії у книжці: щоб текст, ілюстрації, обкладинка, шрифт, текстура паперу — все відповідало задуму, було єдиним мистецьким цілим. У її роботах присутня українська культура та традиція. Яскравим втіленням може слугувати ця збірка.

Леся Українка. Твори у 2 томах. – К. : Дніпро, 1970

В 1971 році відзначали столітній ювілей поетеси. До цієї дати приурочено вихід чудових подарункових книг. Вони були надруковані на доброму папері, красиво оформлені, з ілюстраціями визначних художників.

Так, у видавництві «Дніпро», вийшли з друку твори Лесі Українки у двох томах – вірші і поеми. В основу подачі текстів покладені останні редакції прижиттєвих публікацій, підготовлених до друку самою письменницею. Це ошатне літературно-мистецьке видання: тверда оригінальна видавнича палітурка блакитного кольору з тисненням імені письменниці на обкладинках та корінцях, а також із художнім рельєфним тисненням з дереворитів Володимира Василенка на обкладинках. Окрасою видання стали дереворити Володимира Василенка, створені за мотивами творчості поетеси.

Кiлькiсть переглядiв: 181