21 квітня виповнюється 205 років англійській письменниці Шарлотті Бронте

/Files/images/pismenniki-yuvlyari/250px-Charlotte_Bronte_coloured_drawing.png

«Немає більшого щастя, аніж відчувати, що тебе люблять і радіють твоїй присутності»

21 квітня виповнюється 205 років англійській письменниці Шарлотті Бронте.38 років життя, чотири великих опублікованих твори, які протягом століть притягують читачів.

Роман «Джейн Ейр» був екранізований дев’ять! разів і входить у першу десятку кращих книг за версією ВВС.

В чому секрет такої популярності? Письменниця яскраво й правдиво зображала дійсність, уміла передати настрій іншої людини настільки тонко й глибоко, що читачі відчували себе на місці головних героїв. А ще, можливо, через той факт, що письменниця через головну героїню – свій прототип – в період суворих правил вікторіанської епохи показала, що жінка не тільки може, але й повинна відстоювати свої права та почуття. Саме завдяки стійкому характеру Джейн Ейр зародився феміністський літературний рух.

/Files/images/pismenniki-yuvlyari/176281300_3949431205139590_1586325993024291151_n.jpg

Позбавлена батьківської уваги, зростаючи серед суворої, бідної на кольори місцевості та її непривітних мешканців, разом із сестрами Шарлотта вигадала уявний світ, у якому все було геть інакшим. Так виникли перші казки і вірші, які старанно занотовувались, а згодом створювались власними руками книжечки. Одне з таких домашніх видань було продане на аукціоні в Парижі за 780 тисяч євро. Книжечку у шкіряній обкладинці на двадцять сторінок розміром 3,5 на 6,5 сантиметрів, що містить три оповідання Шарлотти Бронте, придбала британська Спільнота Бронте.

Жінка-письменник – неймовірне поєднання в ті часи, тож подаючи перші твори до публікації, довелось придумати чоловічий псевдонім. Тож «Джейн Ейр» надійшов у видавництво під іменем Каррер Белл.

На відміну від головних героїнь тогочасних романів – неймовірно прекрасних – Джейн була непоказною, але настільки сильною та багатогранною натурою, що її неможливо було не помітити. Роман, в основу якого покладена реальна історія про глибоке справжнє кохання й неймовірний відчай, відразу здобув величезний успіх, адже це була революція в літературі.

Все, що відбувалось у життя письменниці, відображене в її творах: втрата рідних, принизливі притулки, безправність жінки. І надія, що все можливо змінити, якщо у тебе сильний характер!

«Немає потреби повертатись у Минуле, якщо Теперішнє настільки визначене, а Майбутнє – таке світле!»

Підготувала провідний бібліограф бібліотеки ім. М. Коцюбинського Олена Рахно

Кiлькiсть переглядiв: 140