Книга з Українсько-канадського центру: Володимир Сергійчук «Трагедія українців Польщі», видана 1997 року в Тернополі.

У 2019 році виповнюється 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Ми розпочинаємо серію оглядів літератури з фондів Канадсько-українського центру, присвяченій історії та культурі депортованих етнічних груп українців.

Ґрунтовним виданням з даної проблематики є книга Володимира Сергійчука «Трагедія українців Польщі», видана 1997 року в Тернополі.

Дослідження базується на розсекречених документах, що зберігаються в Центральному державному архіві громадських об’єднань України (ЦДАГОУ) та Центральному державному архіві вищих органів влади України (ЦДАВОВУ). Більшість із цих документів була вперше введена автором у науковий обіг.

Книга складається з шістьох розділів.

У першому «З глибини віків на землі батьків» висвітлена найдавніша історія цих територій, коли Лемківщина, Надсяння, Холмщина і Підляшшя входили до складу Галицько-Волинського князівства.

Також розповідається про життя українського населення на цих землях до початку Другої світової війни.

Другий розділ «Під гітлерівською окупацією» розповідає про становище українців на окупованих територіях і, зокрема, збройне протистояння між українцями й поляками.

Третій розділ «Після приходу червоної армії» включає коротку характеристику ситуації в регіоні в 1943 – 1944 роках. Більшу частину розділу займають документи.

Четвертий розділ «Депортація до УРСР у 1944 – 1946 роках» розповідає про примусове виселення українців, та становище депортованих в Радянській Україні. Більшу частину цього розділу, як і попереднього, складають документальні матеріали, зокрема стенограми нарад при головному уповноваженому уряду УРСР з переселення українського населення з території Польщі, доповідні записки, документи ОУН, свідчення очевидців тощо.

П’ятий розділ дослідження присвячений сумнозвісній акції «Вісла»: переселення українців до Західної і Північної Польщі (до 1945 року ці землі належали Німеччині) з метою обмеження підтримки українського підпілля місцевим населенням.

Останній розділ «На чужій землі серед чужих» розповідає про життя українців на чужині.

Книга призначена, насамперед, студентам та викладачам, які займаються даною тематикою, а також усім, хто цікавиться історією України.

Підготувала завідувачка Українсько-канадським бібліотечним центром Олена Терещенко

Кiлькiсть переглядiв: 24