400 років з дня народження французького поета та байкаря Жана де Лафонтена.

/Files/images/pismenniki-yuvlyari/215375009_4170550896360952_2282077299819583898_n.jpg

Сьогодні, 8 липня, відзначаємо 400 років з дня народження французького поета та байкаря Жана де Лафонтена.

Він народився в заможній родині: батько Чарльза де Лафонтена був лісничим герцогства Шато-Тьєррі та майстром годинникових справ, мати Франсуази Піду – дочка лорда Мадурі Жана Піду.

Своє дитинство майбутній письменник провів у Шато-Тьєррі, де познайомився з письменником та філософом Франсуа де Мокруа, який вплинув на подальше творче життя хлопчика.

Стежки долі привели юнака до Парижу, де Жан навчався в семінарії. У новому місті зблизившись з молодими поетами, вступив до товариства літераторів, які називали себе «лицарями круглого столу». Саме під впливом цієї спілки молодий письменник звертається до творчого доробку Теренція та перекладає його комедію «Євнух».

Жан де Лафонтен не одразу знаходить свій літературний стиль та жанр. Він писав ідилії, еклоги, поезії та навіть комедію-балет. Але славу митцю принесла збірка віршованих новел під назвою «Казочки» 1665 року.

Митець досяг великих вершин у літературній справі, живучи серед шанувальників та друзів у Парижі. Його покровитель Фуке навіть призначив Жану пенсію, як плату за один вірш на місяць.

Важливим внеском Жана у світову літературу є новий вид байки. Раніше цей жанр вважався низьким, а митець зміг його вознести, надаючи тексту віршовану форму. Одним з його найпопулярніших творів є «Зачумлені звірі».

Ця байка порушує проблему безправності слабких і бідних, має політичний підтекст. Тож пропонуємо прочитати визнаний твір в усьому світі, де в особах звірів можна побачити світ людей та поринути у філософські роздуми.

Підготувала Примоченко Анастасія, бібліограф Чернігівської ЦБ імені М.М.Коцюбинського

Джерела:

Андреев Л.Г. и др. История французкой литератур: учеб. для филол. спец. Вузов / Л. Г. Андреев, Н. П. Козлова, Г. К. Косиков. – М. : Высш. шк., 1987. – 543 с.

Е. Г. Эткинд Писатели Франции / Е. Г. Эткинд. – М.: Просвещение, 1964. – 697 с.

Електронні джерела:

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=4998

http://younglibzp.com.ua/zhan-de-lafonten-do-400.../

Кiлькiсть переглядiв: 148