Нова книга Олени Печорної

/Files/images/pod_2021/242926691_4401891419893564_8572331934663073455_n.jpg

У Чернігівській міській центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського чернігівська письменниця Олена ПЕЧОРНА презентувала свою нову книгу «У затінку земної жінки».

У холодний, дощовий осінній день у бібліотеці було як завжди тепло й затишно. Щирою й душевною розповіддю про написання та сюжет нової книги «У затінку земної жінки» розчулила всіх присутніх відома українська письменниця Олена Печорна.

«Дивлюсь і бачу текст. Розумію, що це простір, де окремим життям може взяти до рук будь хто і прочитати, зануритись у цей світ. І в цю мить я усвідомлюю те, що цей світ створила я…»,- натхненно сказала авторка про перший свій творчий доробок, з якого почалася літературна кар’єра письменниці.

Книга «У затінку земної жінки» - це особлива історія із таким різним і сильним жіночим багатоголоссям. У сюжеті тісно переплелися минуле й сьогодення, долі жінок різних століть та події Другої світової війни.

Молода журналістка Жанна працювала в столичному глянцевому журналі, але через фінансові труднощі разом із чоловіком змушена була переїхати у село до його батьків. Жанна почувалася там чужинкою, що лишилася сам на сам із власними сумнівами. Раптова пропозиція роботи спрямовує її в невеличке село Горбове. Багато років тому доля привела сюди ще одну жінку: під час Першої світової війни уроджена австрійка Франциска закохалася в українського полоненого Захара і згодом вирушила разом з ним до далекого чужого краю. Як виявилося, назустріч пеклу Другої світової та нелюдським випробуванням.

У період окупації, в кінці вересня 1941-го, окупанти розшукували радянського офіцера, який застрелив двох німців. Розлючені, вони для розстрілу схопили 20 заручників і пригрозили, що спалять село, якщо винні не будуть названі.

Франциска, яка працювала вчителькою німецької мови, впала на коліна і благала помилувати невинних людей. Можливо, якби вона не була австрійкою, ніхто б її і слухати не став.

Але слова Фанні подіяли, хоча, відпускаючи людей, вони попередили: ще один постріл — і дітей знищать першими, а село спалять.

Як і очікували, після звільнення села за жінкою прийшли чекісти, однак проти арешту рятівниці виступило все село.

«У затінку земної жінки» - роман довжиною в життя. Життя австрійки з українською душею, героїнею, берегинею та рятівницею не однієї долі, а сотень. Як сказала письменниця: «У затінку одного жіночого серця врятувалося ціле село», - і це абсолютна правда.

«Кожна книга — це як енергія, кожна історія — це енергія, і вона шукає провідника у цьому світі, аби той провідник відчув і погодився проявляти її у друкованому вигляді, й вона знайшла шлях до свого читача», — неможливо не погодитися зі словами авторки.

Чудово, що є така талановита, мудра, розумна, щира, поцілована Богом письменниця як Олена Печорна. Вона і є тим провідником у світ людських доль, де кожен зможе знайти розраду у карколомний період свого життя, черпаючи енергію із проникливих сюжетів книжок письменниці.

Крутять колесо вічні соколи,
Скриком – блискавки голубі.
Прилітаєм в життя високими
І маліємо по судьбі.
Засіваємо землю кроками:
Щось та й лишимо по собі…

С. Антонишин

Кiлькiсть переглядiв: 50