Народознавчі замальовки: Маковій

Вітаємо з Маковієм! Бажаємо, щоб кожен наш день, подібно до дня маленької бджоли, був наповнений корисною працею. Щоб наш дім і країна були повні, як соти. Щоб життя було солодким, як мед, і освячене Божою Благодаттю, як і Дари в цей день.

В сучасній етнографічній літературі найповніший опис свята Маковія дав канадський вчений, родом з Поділля, Степан Килимник у своєму дослідженні «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні». – Т. V. – Вінніпег, – Торонто, 1963, фрагмент з якого наводимо:

«Народне свято КВІТКИ, а краще сказати – квіток, рослин, дуже стародавнє; утратило воно дуже багато своїх звичаїв, своєї особливості протягом віків, християнізувалось так глибоко, що трудно його належно й дослідити. <…> З веснянок та коляд, як і з інших джерел, ми довідуємось про вірування, що душі «дідів» відходять у квіти-вирій, а душі новонароджених дітей прибувають з квітів. Шануючи квіти –шануємо й новонароджених і тих, що відійшли – «дідів»… Нива вижата й духі польні «Роди-Рожаниці» переселяються у квіти, у дерева(ліси), води; … християнська церква поєднала культ дерев з «Чесними древами»… Можливо й те, що це останнє осіннє прощання з квітами, деревами й взагалі з рослинністю, з «ШУМОМ», з душами. Старі люди казали, що на свято Маковіїв треба вносити в хату квіти й виставляти їх у вікнах, бо це радість і померлим і живим…(село Журавка, на Прилуччині)».

Цього дня освячують воду. Жінки освячують на Маковія перші городні плоди, а дівчата святять квіти. Маковійки – це букетики, до складу яких входять колоски хлібних злаків нового урожаю, голівки маку, васильки, свіжі (щойно зірвані) і засушені квіти та цілющі трави. А ще чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок і різні трави, які в народі називають зіллям.

Свято знаменує собою закінчення збирання зернових культур, вважається днем подяки за врожай зернових і городини. Цього дня традиційно печуть коржі з маком з нового врожаю. Такі коржі ламають на невеликі шматочки, кидають в макітру, заливають медовою ситою та розтертим маком. Цю страву називають «шуликами», яка несправедливо забута сучасними господинями. Наші предки вважали, що це обов'язкова страва на Маковія.

Назва «шулики», ймовірно, походить від слова «шуляти», що означає «тицяти», «товкти». Рецепт шуликів може змінюватися в залежності від регіону, проте набір інгредієнтів незмінний: пісний корж, мак та мед.

Пропонуємо вам берегти українські традиції та приготувати смачну випічку до свята, а якщо не маєте змоги, то можна купити смачні коржики з тіста, розламати на шматочки та подати политими густою ситою, розведеним у теплій воді медом, з маком. Ця страва не просто смачна, а ще й покликана зблизити родину за столом. Тож, нехай розламування шуликів на Маковія стане для вас такою ж доброю традицією, як і бити крашанки на Великдень.

Кiлькiсть переглядiв: 64