До Дня української писемності і мови

…І мови нема без народу, і народу без мови нема. (В. Забаштанський)

День української писемності та мови щороку відзначається в Україні 9 листопада. Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

Українська мова належить до давньописемних мов. Дослідники вважають її однією з найстаріших мов Європи. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Ми українці, пишаємося нашою милозвучною, багатою мовою. Українська мова - мелодійна, красива, цікава для вивчення і дуже зручна для спілкування. Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Багато поетів та письменників висловили свою любов до рідної мови.

Не є виключенням і наш чернігівський поет Кузьма Журба, 100-річний ювілей якого відзначається 11 листопада. Його вірш «Рідне слово» – один із кращих серед творів наших земляків про українську мову. Усе ввібрало в себе рідне слово: і квіт, і шелест колосся, і спів Дніпрових хвиль, і стукіт серця. Автор підкреслює: мова повинна бути рідною для кожного, хто вважає себе приналежним до української нації.

З тобою жнем і сієм,і плавимо метали.Ти – доля і надія,І радості, й печалі.Ти райдуга квітчаста.Сплав золота і рути.Тебе любити – щастя,Ганьба – тебе забути.

НЕ ПРОҐАВТЕ: Сьогодні, 9 листопада об 11-й годині ранку, всі бажаючі можуть перевірити свої знання з української мови під час Радіодиктанту національної єдності.

Кiлькiсть переглядiв: 22