До Дня довкілля

/Files/images/knijkova_vistavka_2023_/340269403_753675516390362_5415902298386516528_n.jpg

Щороку в третю суботу квітня в Україні відзначається ДЕНЬ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА, або ДЕНЬ ДОВКІЛЛЯ. Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

В 2023 році День довкілля припадає на 15 квітня і співпадає з відзначенням 15 квітня в Україні та світі щорічного МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ, метою якого є популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища. Ці дні відзначаються конкретними заходами — у весняний період проводяться толоки з висадженням дерев, прибиранням сміття, очищенням водойм та іншими корисними справами.

Рік тому рф здійснила відкритий військовий напад на Україну. Бойові дії призвели до серйозних негативних наслідків для довкілля – забруднення ґрунтів, повітря, водойм, лісових пожеж, пошкодження заповідників, руйнування екосистем, загрози ядерної небезпеки тощо. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

В Україні вже постраждало 3 мільйони гектарів лісів, а це майже третина лісового фонду держави. Деякі з них втрачені назавжди. Щодня через лісові пожежі, від горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря потрапляють небезпечні речовини. Через війну під загрозою зникнення опинилося майже 700 видів тварин і понад 800 видів рослин, частина з яких занесена до Червоної книги. На сьогодні пошкоджені чи під загрозою знищення перебувають близько 800 природоохоронних територій. Екологи кажуть, що росія перетворила частину українських чорноземів у найбільш забруднені вибухівкою землі у світі. Збитки, пов’язані з руйнуванням рф природного середовища України, оцінюють у мільярди євро.

Із перших днів вторгнення росіян Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів фіксує всю шкоду, яку вони наносять українському довкіллю, і залучає безпосередньо громадян: відтепер кожен українець може передати дані про заподіяну росіянами шкоду довкілля завдяки спеціальному застосунку «ЕкоЗагроза».

Будь-який воєнний конфлікт не має локального характеру, коли йдеться про довкілля. Природа не знає кордонів. Якщо руйнується природна рівновага в одній геолокації, це обов'язково відчує інша. Викиди в атмосферне повітря, що були спричинені воєнною агресією рф на території України, переносяться, осідають та мають вплив на території інших держав, іноді на відстані в тисячі кілометрів. Крім того, війна в Україні негативно впливає на клімат всієї планети, зумовлюючи значні викиди вуглекислого та інших парникових газів. Забруднення річок внаслідок російської агресії також може торкнутися і сусідніх країн. Адже ми ділимо великі річки, такі як Дунай, Дністер, Прут, Тиса і Західний Буг з країнами-сусідами: Польщею, Угорщиною, Румунією та Молдовою. Сьогодні питання екологічної безпеки - це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

/Files/images/knijkova_vistavka_2023_/340700739_210753241586446_4498659001215056816_n.jpg

Щоб нагадати про проблеми, які негативно впливають на довкілля і об'єднати людей в справі усвідомлення захисту навколишнього середовища, бібліотека підготувала добірку книг, де представлені цьогорічні новинки від Українського інституту книги:

МАРКУС РОЗЕНЛУНД «ПОГОДА, ЯКА ЗМІНИЛА СВІТ» (2021)

Досвідчений журналіст, цікавий оповідач Маркус Розенлунд, подорожуючи машиною часу крізь століття, демонструє, як погода руйнувала цілі цивілізації та визначала переможців воєн. Цікавим відкриттям для читача стане розділ присвячений «циклам Бонда» – закономірностям та циклічності природних процесів (близько 1500 років кожен цикл), які безумовно вплинули на цивілізаційні зміни. І головна думка: чи зможе людство нарешті зрозуміти, що чим більше змінювати світ – тим більше загроз його чекає в майбутньому. Адже, як стверджує автор книги: «Нічого просто так не стається. За будь-якою зміною клімату, природною теж, стоїть якась причина».

ҐЕЙ БРАУН «ЖИТИ ІЗ «ЗЕЛЕНИМ СЕРЦЕМ». ПОДБАЙ ПРО СЕБЕ І ПЛАНЕТУ» (2020)

Ґей Браун — радниця з питань охорони навколишнього середовища, засновниця проекту Greenopia, що допомагає компаніям ставати екологічнішими. У книжці авторка розповідає, як наші звички та спосіб життя можуть покращити добробут і відновити Землю. Дослідниця просто й доступно пояснює, як вибирати продукти харчування і засоби особистої гігієни, та пропонує рішення, які відповідають вашому бюджету і способу життя.

БЕА ДЖОНСОН «ДІМ - НУЛЬ ВІДХОДІВ» (2021)

Це стильний, доступний кожному, покроковий гід, який розкаже, як поліпшити здоров'я, заощадити час і гроші та досягти яскравішого майбутнього для своєї родини і для планети загалом. Авторка популяризує принципи дбайливого ставлення до довкілля і навчає жити без сміття.

Кiлькiсть переглядiв: 44