"Мандрівка в Кавову країну"

В бібліотечну "Мандрівку до Кавової Країни" зібралися прихильники книги та кави. На зустріч завітали лікар Володимир Кожевніков та власниця кафе "Кофемания" пані Валентина.

Поради від лікаря:

"Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п’ють майже всі. Більшість людей починають свій день з чашки кави, а деякі п’ють її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може від кави більше користі, ніж шкоди?

Абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.

Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який покращує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини."

Думка пані Валентини:

"На жаль, справжню каву в зернах ми п’ємо не часто. Зазвичай під словом «кава» мається на увазі її розчинний аналог. На жаль, за своїм смаком і ароматом він дуже віддалено нагадує справжню каву.

Багато хто чомусь переконані, що кофеїну в розчинній каві менше, ніж у меленій. Так от, все якраз навпаки! Розчинна за цим показником значно обганяє каву в зернах. Причому, чим якісніше і дорожче розчинна кава, тим більше в ній кофеїну. Саме через це лікарі все ж рекомендують пити її якомога рідше, віддаючи перевагу справжній каві, звареної за всіма правилами. І смачніше, і для здоров’я корисніше!"

Репецт від пані Валентини, власниці кафе "Кофемания":

На чашку напою 2 чайні ложки меленої кави, дрібочку кардамону, залити окропом, накрити та дати каві заваритися. Цукор за бажанням.

Смачної насолоди!

Відеосюжет ТРА Новий Чернігів

Кiлькiсть переглядiв: 30