Книга, яка заохотить подорожувати і відвідувати музеї та галереї світу і України

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/118857774_3323916154357768_9169132258498221998_n.jpg

Всім хто любить подорожувати, відвідувати музеї, картинні галереї варто прочитати книгу педагога, мистецтвознавця Ганни Владимирської «МИСТЕЦТВО РОЗУМІТИ МИСТЕЦТВО».

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/119156342_3333304236752293_3601479558558086006_o.jpg

Це книга - подорож світом сучасного мистецтва. Вона охоплює період від останньої третини 19 століття, до початку 21 століття і є арт- гідом кращими музеями та галереями світу. Вона про тих, хто створював і створює сучасне мистецтво. Починається вона розповіддю про «живописців щастя» - французьких імпресіоністів, а закінчується геніями української землі, які своїм мистецтвом прославляють нашу Україну. Книга написана у формі доброзичливої бесіди. Автор радить, що і як дивитися в найповажніших музеях та галереях Парижу, Відня, Венеції, Києва, Амстердаму.

В Амстердамі - це звісно музей Ван Гога. У Парижі – три музеї, де зібрані найбільші колекції імпресіонізму: д` Орсе, Мармоттан-Моне й Оранжері. Музей Оранжері варто відвідати, бо він пишається картинами Ренуара, Руссо, Моне, Матісса, Сезанна, Пікассо і Модільяні. А головна гордість музею - овальний зал «Водяних лілій» Клода Моне ( вісім великих панно, які митець, що втрачав зір, писав у цілому 10 років). Передаючи « Водяні лілії» в дар своїй країні, художник просив ніколи не розділяти полотна. Французи виконали його останню волю.

Запрошуючи до музеїв Відня, автор пропонує спочатку отримати максимальне задоволення від спілкування з містом, яке сяйвом своєї пишноти хоч і нагадує розкішний палац, але в ньому по-домашньому затишно. І влаштовано тут усе так, немов давно і з нетерпінням чекає саме на вас.

Починати прогулянки Віднем гід радить з утіхи смаку, бо кращі кав’ярні і кондитерські Європи саме тут. Вони зберегли давні традиції: до напою подавати безліч різних газет, кілька сортів кавових зерен і обов’язково, склянку води. До речі, вода у Відні неймовірно смачна, можу засвідчити це сама.

Після відвідин кав’ярні автор пропонує прогулятися Грабеном - центральною вулицею міста . Вона для віденців те саме, що для киян Хрещатик. Усвідомити велич собору Святого Стефана. Віддати данину поваги королівському палацу Хофбург, славетній «бабусі Європи» Марії Терезїі, творцю віденського вальсу Йоганну Штраусу. Оглянути два симетричні ошатні палаци: Художньо-історичний музей та Музей природознавства. А головне враження отримати в палаці Бельведер, побачивши всесвітньовідомий «Поцілунок» Густава Клімта. Її, одну з найвідоміших робіт у світі мистецтва, розтиражовано по тисячах сувенірів. У всіх сувенірних крамницях, великих і малих, можна побачити «Поцілунок»: на постерах, кухлях, одязі, сумках, подушках. Але картину цю неодмінно потрібно бачити тільки в оригіналі.

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/119114439_3333304386752278_9175613588497108586_n.jpg

«Якщо підійти ближче й подивитися уважніше, - ділиться враженням мистецтвознавець Ганна Владимирська, - можна під основним мальовничим фоном «Поцілунку» помітити шар сусального золота, поверх якого прописано картину. Причому шар фарби накладено не густо, а з таким розрахунком, щоби з-під неї проблискувало золото. Галерейні лампи освітлюють «Поцілунок», і він тихо сяє. А ти стоїш перед цим шедевром Клімта, немов у золотому промені як часом буває за яскравої сонячної днини, коли проміння потрапляє до кімнати, і в потоці світла виблискують порошинки… І здається, ніби саме повітря навколо «Поцілунку» стало золотим.»

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/119170746_3333304900085560_2707240767246872255_o.jpg

Серед розмаїття київських пам`яток обов’язковими точками відвідування атр-гід вважає Софіівський собор, Кирилівську церкву, Володимирську гірку, Андріівський узвіз, Поділ, музей Варвари та Богдана Ханенків. Окрема родзинка - Музей декоративно-прикладного мистецтва у Лаврі, де представлено картини Катерини Білокур, силою творчості якої захоплювався Пікассо. І яку японці вважають своєю художницею, бо вона художниця «трав і квітів». Адже саме в Японії здавна існує особливий жанр гравюри, присвячений зображенню гармонійної краси квітів і трав. Він називається «катьо-га». Вона, як і вони бачила особливу красу квітів, фруктів, колосся.

Продовжуючи розмову про українське мистецтво, Галина Владимирська цікаво розповідає про найяскравішого майстра сучасного живопису Івана Марчука, творчість якого дивує, захоплює, дарує загадки, який здобув визнання в Європі, Америці і входить у число 100 визначних геніїв світу.

/Files/images/BookNews_chitalnogo_zalu/119117592_3333305120085538_8273333236666573421_o.jpg

Марчукові неодноразово пропонували створити власну галерею у Франції, Німеччині, Австралії, США, але він хоче створити її в Україні. Бо ж саме рідна батьківщина надихнула його на авторський творчий метод - «пльонтанізм». Назва якого походить від слова «пльонтати», тобто «плести». Можливо, це пов'язано з тим, що батько митця був шевцем, ткачем. А можливо з тим, що кожного вечора мати заплітала старшим сестрам коси. Усі ці плетива, які Марчук бачив ще дитиною, він згодом переніс у картини, які завоювали світ.

Світ змінює художника, а художник змінює світ, і він стає кращим завдяки чарівним роботам. А ми, глядачі, виявляємо цікавість і захоплення творами художників, милуємось і отримуємо задоволення, емоційно наповнюємось і поступово стаємо багатшими духовно, і таким чином, як каже мистецтвознавець Галина Володимирська, починаємо розуміти і цінувати мистецтво.

Завдяки книзі «Мистецтво розуміти мистецтво» я дізналась: що і як дивитися в найповажніших музеях і галереях світу; як орієнтуватися в музеях без гіда; картини, яких майстрів неможливо оминути за-будь яких умов; як створювались видатні полотна; як розрізняти стилі в живописі. Разом з гідом я мандрувала найкращими залами та мистецькими галереями світу проникала в таємні історії картин. А ще я вдячна авторові за те, що вона познайомила мене з історією сучасного мистецтва і повернула в атмосферу Відня та Парижу, в яких я встигла побувати до карантину.

Прочитавши цю книгу, ви отримаєте естетичне задоволення, вона заохотить вас подорожувати і відвідувати музеї та галереї світу і України.

Кiлькiсть переглядiв: 139