ПАМ'ЯТЬ НЕТЛІННА. До Дня пам’яті та примирення та до 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

/Files/images/knijkov_vistavki/IMG_4584.JPG

Україна у 2014 році розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Новий зміст Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом полягає у переосмисленні подій Другої світової війни, руйнуванні радянських історичних міфів, рівному вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, перенесенні акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмові від святкування на користь вшанування. Спільна перемога над нацизмом була б неможливою без внеску українців – без незламності та людської гідності сотень тисяч звичайних людей.

Друга світова війна не оминула жодної української родини. Захищати своїх рідних та свій дім від ворога до лав Червоної армії пішло понад 7 мільйонів українських синів і доньок. В арміях Союзників воювали 250 тисяч, а в Українській повстанській армії – понад 100 тисяч вояків.

/Files/images/knijkov_vistavki/IMG_4586.JPG

За кожною із наведених цифр стоять долі конкретних людей. Без їхніх історій наша пам’ять про Другу світову не буде цілісною. Саме тому вони відтворюються як реліквії для сприйняття молодшими і прийдешніми поколіннями.

Книги, представлені на виставці «Пам'ять нетлінна», висвітлюють причини виникнення Другої світової війни, відтворюють панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини, спогади безпосередніх учасників війни.

Також відвідувач бібліотеки має можливість ознайомитися з літературою про події Другої світової війни на Чернігівщині. Це документальні матеріали державних архівів, спогади та особисті документи ветеранів війни, нариси журналістів та краєзнавців з місцевої преси.

/Files/images/knijkov_vistavki/IMG_4589.JPG

До Дня пам’яті та примирення 8 травня та до 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Український інститут національної пам’яті продовжує всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни». Щоб взяти участь в акції – опублікуйте свою розповідь у будь-якій соціальній мережі під хештегом #РодинніІсторіїВійни. Додайте до тексту фотографію члена родини, чиєю історією ви ділитеся.

Кiлькiсть переглядiв: 102