ГОРДІСТЬ І ДУША ДЕРЖАВИ, ЇЇ НАДІЯ І ОБЕРІГ – ЦЕ ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ.

ГОРДІСТЬ І ДУША ДЕРЖАВИ, ЇЇ НАДІЯ І ОБЕРІГ – ЦЕ ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ.

Дорогі наші Захисники! Прийміть найщиріші привітання з нагоди потрійного свята: Дня захисника України, Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. В Україні завжди шанували тих, хто мужньо і героїчно боронив рідну землю від злостивих посягань.

/Files/images/knijkov_vistavki/245523092_4460606140688758_1333048579735248263_n.jpg

В кожній оселі потомствених козаків і простих селян у ХVII –ХІХ століттях прикрасою помешкання була картина із зображенням козака-бандуриста, яка відома під назвою «Козак Мамай». Його малювали навіть на дверях і стінах хат, на скринях і кахлях, посуді і вуликах. Це була найулюбленіша картина – одна із форм образотворчого фольклору, що відбивала світогляд українського народу. Бандурист уособлював козацтво: одбиваючись від усяких нападників, він плекав одвічну надію – не воювати, не грабувати, не ярмити нікого, а в себе вдома – риштувати, мурувати, будувати. Козак Мамай - мандрівний запорожець, вояка і гультяй, жартівник і філософ, бандурист і співак, бабій і, заразом, - монах, що його і в ступі товкачем не влучиш. Чому його так шанували і всюди обожнювали в Україні? Про це можна дізнатися з мистецько-етнографічної праці Д. Щербаківського «Козак Мамай» та книги О. Середюка і С. Лиса «Козак Мамай – український спаситель. Козаки-характерники Байда і Сірко», які розміщені на книжково-ілюстративній виставці «КОЗАЦЬКІЙ СЛАВІ ЖИТИ У ВІКАХ» до Дня Українського козацтва та Дня захисника України.

/Files/images/knijkov_vistavki/245843618_4460606317355407_4960335888456571824_n.jpg

На виставці також представлені книги, де висвітлено сторінки української історії, міфології, культури, які розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу. Книги містять унікальний ілюстрований матеріал, зібраний із давніх та сучасних джерел: фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини. Виставка буде цікавою для дослідників історії, культури, військової підготовки, а також усіх, хто небайдужий до минулого та сучасного рідного краю.

Козак у думах і помислах українців уособлював народну силу духу, незламність волі в боротьбі з поневолювачами. Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині. Сьогоднішнє покоління героїв сучасної України бере приклад із своїх попередників. І цьому підтвердження - героїзм і самопожертва наших воїнів. Книги «Вклоняємось доземно українському солдату» та серія книг «Бібліотека журналу «Військо України», представлені на виставці, саме про таких відданих синів і дочок нашої країни. У них одне спільне завдання – захистити Україну. Для них майбутнє країни – понад усе.

Вшануймо пам'ять тих, хто загинув за свободу і незалежність держави, подякуємо тим, хто зараз продовжує боронити нашу країну. Слава Україні! Героям слава!

Хай Покров Пресвятої Богородиці завжди захищає кожну родину та всю Україну!

Підготували бібліотекарі читальної зали Чернігівської міської центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського Наталія Ущенко та Олена Дудкіна.

Кiлькiсть переглядiв: 119