Прагнення свободи пробуджує гідність

Прагнення свободи пробуджує гідність. Так було у 2004 році під час Помаранчевої революції та у 2013-2014 роках під час Революції Гідності. На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи у 2013-2014 роках коштувало Україні багатьох життів патріотів.

З 11 листопада в Україні триває флешмоб до Дня Гідності та Свободи, який відзначаємо 21 листопада.

«Цей флешмоб – заклик ділитися своїми емоціями, історіями, спогадами, переживаннями, фото, рефлексіями революцій», - зазначив під час презентації цьогорічних заходів до Дня Гідності та Свободи генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло. Він закликав пов’язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку або автомобіль. Це нагадуватиме, що День Гідності та Свободи – це не лише про один день, це про людей, їхні принципи, досягнення і досвід, які стосуються майбутнього цілих поколінь. Свої історії публікуйте з хештегом #бути_гідним.

Продовжуючи традиції минулих років бібліотека ім. М. Коцюбинського організувала книжково-ілюстративну виставку-спогад «Бути гідним…», на якій представлені історії про гідність і патріотизм. У щоденниках очевидців є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення і любов. Емоції, що пробуджують у нас спогади про події тієї зими, є цілющими. Вони роблять нас чуйними, мудрішими, сильнішими. Зафіксувати живі емоції, передати, відчути й осмислити їх, насамперед покликане мистецтво.

/Files/images/knijkov_vistavki/258140797_4576462505769787_1499505072388071134_n.jpgМайдан від першої особи. Мистецтво на барикадах / Укр. ін-т нац. пам’яті; упоряд. Т. Ковтунович. Т. Привалко. – Вип. 2. – Київ : К.І.С., 2016. – 302 с. : іл.

Майдан 2013-2014 років запам’ятався світові не лише як масштабний акт громадянської непокори, але й як потужна мистецька акція. Такого сильного вибуху творчості, що відбувся під час Революції Гідності, раніше не мала жодна з протестних акцій ні в Україні, ні в світі. Щоб зафіксувати пам’ять про ті події та їхніх учасників, Інститут національної пам’яті вже майже три роки здійснює проект «Майдан: усна історія».

Цього року бібліотека отримала збірник «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» (упорядники Український інститут національної пам’яті; Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко). До нього увійшли спогади митців, які своєю творчістю підтримували протестний дух учасників. Ця книжка має подвійну цінність – подає цікаві історії окремих людей і водночас демонструє мистецтво Революції Гідності.

/Files/images/knijkov_vistavki/258245786_4576438329105538_197715533421775888_n.jpgОлександр Мельник зі своєї картиною «Очі Господні». Майдан.

Цікава історія художника Олександра Мельника, який запропонував своїм колегам вийти на Майдан зі своїми роботами: «Давайте вийдемо з картинами, ми все-таки художники. Чого ми будемо просто стояти? Ми повинні щось людям давати». Його картина, яка називається «Бачу справи твої, людино!», де зображені очі Господні, була на Майдані і в мирні дні, і тоді, коли запалала вулиця Грушевського. Він закликає усіх людей, в тому числі й митців, своєю щоденною роботою змінювати Україну на краще.

Відзначаючи День Свободи і Гідності вшановуємо величезну справу, яку зробили правозахисники-дисиденти Української Гельсінської Групи (УГГ) див. блог "Правовий Оберіг"

Запрошуємо до читальної зали бібліотеки ім. М. Коцюбинського переглянути книги з виставки, яка покликана сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.

Підготували бібліотекарі читальної зали Чернігівської міської центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського Олена Дудкіна та Наталія Ущенко.

Кiлькiсть переглядiв: 72