26 лютого 2024 року в Україні відзначають 10 років початку спротиву окупації Криму та початку війни, яку розгорнула росія проти України

26 лютого 2024 року в Україні відзначають 10 років початку спротиву окупації Криму та початку війни, яку розгорнула росія проти України. У цей день ми згадуємо та вшановуємо мужність тисяч жителів Кримського півострова, які 26 лютого 2014 року вийшли у Сімферополі на мітинг у підтримку територіальної цілісності України. А також всіх, хто продовжував і продовжує чинити опір окупантам на півострові. Адже боротьба триває.

У бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського до цієї дати організована книжкова-ілюстративна виставка «Ми, знаємо, ми віримо, ми впевнені, що Крим наш». На ній представлені книги з історії Криму. Дослідження істориків про складну історичну долю кримських татар, унікальну культуру, традиції, звичаї та обряди, їх незламну боротьбу за право жити на своїй історичній батьківщині. Видання, в яких розвінчуються безліч сфальсифікованих фактів щодо Криму та його населення. Збірки спогадів українців-кримчан спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Звертаємо увагу на КНИГИ З ВИСТАВКИ:

Книжка для тих, хто хоче знати історію без купюр: «КРИМСЬКІ ТАТАРИ: ВІД ЕТНОГЕНЕЗУ ДО ДЕРЖАВНОСТІ» (2021) кримського історика ГЮЛЬНАРИ АБДУЛАЄВОЇ – не просто начерк до життя й становлення кримських татар як етносу, це чудова можливість довідатися й поміркувати в історичному (а подекуди й політичному) ракурсі про те, ким насправді є кримські татари, кримчаки, караїми, звідки вони взялися і яким чином сформувалися як народ. І чому зараз вони разом з іншими, на жаль, нечисленними етнічними групами змушені боронити свій статус корінного населення півострова, і якою є їхня роль у формуванні сучасної України. Це детальне дослідження допоможе відновити багатовікову етнічну історію кримських татар та інших корінних народів Криму, розвіє численні нав’язані міфи, продемонструє національну самобутність, унікальність та цінність етносу кримських татар для людської цивілізації.

Книгу ГУЛЬНАРИ БЕКІРОВОЇ «ПІВ СТОЛІТТЯ ОПОРУ. КРИМСЬКИ ТАТАРИ ВІД ВИГНАННЯ ДО ПОВЕРНЕННЯ (1941-1991 РОКИ). НАРИС ПОЛІТИЧНОЇ ІСТОРІЇ» (2017) присвячено вкрай драматичним подіям в історії кримськотатарського народу – депортації 1944 року, життю народу у спецпоселеннях, важкій і довгій, із багатьма жертвами, боротьбі за повернення на історичну батьківщину.

У п’яти розділах монографії «КРИМСЬКИЙ ВУЗОЛ» (2019) авторів СТАНІСЛАВА КУЛЬЧИЦЬКОГО та ЛАРИСИ ЯКУБОВОЇ розгорнуто панораму історичного поступу Криму впродовж двох тисячоліть. Монографія узагальнює надбання вітчизняної історичної науки, осмислюючи минувшину українського Криму в тривалому історичному діапазоні, висвітлює історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслює можливі сценарії його розв'язання.

У книзі «ВІД УЗБЕКИСТАНУ ДО УКРАЇНИ»: ХРОНІКА БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ЛЮДИНИ» (2021) представлено 16 текстів Мустафи Джемілєва: транскрипти його виступів на судових засіданнях, листи до представників радянської влади та однодумців. Запропоновані читачеві матеріали датовано 1969-2021 роками, їх розташовано у хронологічній послідовності.

«ЗАМІТКИ КРИМСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ» (2020) - це книга – збірка спогадів українців-кримчан. Тих, які все життя прожили на півострові, але з 2014-го є біженцями у своїй країні. Ніхто з авторів цих мемуарів не змирився з утратою малої батьківщини, усі вони стали до лав різних українських військових формувань і захищали країну зі зброєю в руках.

Запрошуємо до читання!

Кiлькiсть переглядiв: 4